Täsmäviljelyn teholla | Välimäen Tila

Janne Riski viljelee Sauvossa Välimäen tilaa. Syyskylvöisistä kasveista viljelyssä on syysvehnää, ruista sekä syysrapsia. Keväällä kylvetään vielä vehnää sekä mallasohraa.

”Lisäksi meillä on tarhahernettä, siihen on omat koneensa”, Janne Riski kertoo.

Kevätlannoitukset oli Välimäen tilalla aloitettu huhtikuun puolivälissä. Lisää kasvuvoimaa oli annettu ensimmäisenä syysrapsille.

Lannoitteenlevitin on kiinni John Deere 6155R -traktorissa, joka otettiin tilalla käyttöön viime vuoden syystöille. Traktorissa on kattavat täsmäviljelyvarusteet. Traktorin CommandArm-monitoimikyynärnojaan integroitu CommandCenter 4600 -terminaali hoitaa sekä traktorin automaattiohjauksen että työkoneen lohkoautomatiikan.

Välimäen tilalla 6155R ei suinkaan ole ensimmäinen automaattiohjauksella varustettu traktori.

”Vuonna 2012 tuli ensimmäinen ratinpyörittäjä-mallinen automaattiohjaus silloiseen traktoriin”, Riski kertoo. Heti perään seuraavana kasvukautena otettiin käyttöön kasvinsuojeluruisku lohkoautomatiikalla.

Automaattiohjauksen avulla sama ajotarkkuus säilyy säästä, valosta ja kuskista riippumatta. Päällekkäisajo pienenee, jolloin kasvusto pysyy tasaisena eikä tarvitse ajaa ”varmuuden vuoksi” päällekkäin esimerkiksi äestäessä.

”Ei ole mielestäni järkeä olla ottamatta automaattiohjausta uuteen koneeseen. Myös pienillä lohkoilla automaattiohjaus helpottaa jopa enemmän, kuin isoilla lohkoilla”, Riski kertoo.

Omien peltojen lisäksi Riski tekee ruiskutusurakointia noin 500 hehtaaria ja lannoitteenlevitystä noin 200 hehtaarille. Esimerkiksi nurmien lannoituksen pystyy tekemään erittäin tarkasti, jossa ei ole mahdollisuutta käyttää ruiskutusuria kuten viljapellolla.

”Urakointiasiakkaatkin ovat erittäin tyytyväisiä, kun jälki on tarkkaa. Mielestäni molemmat tarvitaan, sekä ohjaus että lohkoautomatiikka”, Riski painottaa.

Vuonna 2017 tilalle hankittiin keskipakotoiminen lannoitteenlevitin, joka mahdollistaa levityskarttojen käytön. Levitin on varustettu myös Isobus-ohjauksella. Kylvökone on niin ikään varustettu Isobus-ohjauksella.

”Optimitilanne olisi saada kaikki työkoneet Isobus-ohjaukselle, silloin traktorin ohjaamosta saa ruudut vähenemään”, Riski sanoo.

Riskin 6155R on varustettu myös John Deeren Extended Monitor -lisänäytölllä

Traktorin 4600-terminaali on Isobus-yhteensopiva. John Deeren Extended Monitor -lisänäyttö mahdollistaa esimerkiksi automaattiohjauksen seurannan käsinojanäytössä ja vastaavasti työkoneen tiedot lisänäytössä. Jos työkone on Isobus-yhteensopiva, voidaan sen toiminnot ohjelmoida traktorin Command Pro -ajokahvaan.

Traktorin Isobus-yhteensopivuus on tärkeä ominaisuus myös seuraavia työkoneita hankittaessa. Niiden investointikustannus jää pienemmäksi, kun työkoneen mukana ei tarvitse ostaa erillistä näyttöä. Samoin Isobus-työkoneen toiminnot voidaan ohjelmoida John Deeren CommandPro -ajokahvaan. Näin ei tarvita myöskään erillistä lisäohjainta traktorin ohjaamoon.

6155R on Riskin ensimmäinen portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori. ”Voimansiirto toimii hienosti lannoitteiden levityksissä ja ruiskutuksissa, kun nopeutta voi säätää portaattomasti. Traktorilla on mukava ajaa”, Riski sanoo.

Lisäksi traktorin integroitu automaattiohjaus saa Riskiltä kiitosta.

”Ei sitä kannata edes verrata ratinpyörittäjään.”

Traktori käyttää täsmäviljelysovelluksissa John Deeren omaa SF1-korjaussignaalia satelliittipaikannuksen tarkentamiseen. Korjaussignaali on maksuton ja epätarkimmillaankin se pysyy 15 senttimetrin sisällä.

”Tarkkuus on käytännössä parempi, viiden sentin luokkaa. Tarkennussignaalia enemmän tarkkuuteen vaikuttavat työkoneen asetukset”, Riski sanoo.

Työkoneen asetuksilla tarkoitetaan niin traktorin näyttöön syötettäviä tietoja kuin perinteisiä mekaanisia asetuksia. Esimerkiksi osa hinattavista työkoneista saattaa kulkea hieman sivussa traktorin keskilinjasta, mikä tulee huomioida työkoneen asetuksissa.

Janne Riski näyttää Witraktorin tuotepäällikkö Tommi Kyynäräiselle viime syksyn kylvökarttoja MyJohnDeere-pilvipalvelusta.

Riski antaa kiitosta Wihurin toiminnalle koneen toimittamisen jälkeen.

”Esimerkiksi traktorin terminaalin etänäyttöä (RDA) on käytetty useamman kerran, siinä saa suoraan näytön asetukset kohdalleen”, Riski kertoo.

Myös siitä on etua, että täsmäviljelyratkaisut ovat samasta paikasta kuin traktorikin.

”Ei tarvitse ostaa palveluita muualta, jolloin ei vastaavasti ole tietoa traktorin toiminnasta.”