John Deere vakuutti monipuolisuudellaan | HRV FARM

HRV Farm on kolmen miehen, Heikki Hiirosen, Jukka Ruunaniemen ja Jari Valkolan, ylläpitämä tila Keski-Suomen Kalmarissa. Tila toimii pääsääntöisesti yhtenä Suomen suurimmista maitotiloista, jolla asustelee noin 600 lehmää.

Rehun tuotto kesäisin on HRV Farmille arkipäivää ja sen laadukkuus takaa tilan tuottavuuden ja lehmien tyytyväisyyden.

HRV Farmilla oli kesän 2022 ajan demokäytössä John Deeren 6250R -traktori, jolla tehtiin monipuolisesti tilan eri töitä lietteen levittämisestä John Deeren ajosilppurin vierellä ajamiseen rehunteon yhteydessä. Valittu demokone valikoitui muun muassa juuri kokoluokkansa takia. Tila kaipasi konetta, jolla pystyy tekemään myös tilan raskaampiakin töitä

Kesä oli kohtuullisen hankala sään puolesta. Kun Etelä-Suomessa kärsittiin kuivuudesta, niin HRV Farmin tilalla sekä iloittiin että harmiteltiin sateiden suurta määrää. Kuitenkin niin heinäkuussa kuin elokuun alkupuolella demotraktoria päästiin käyttämään tilan suurimmassa työurakassa eli rehunteon apuna.

Traktori oli varusteltu muun muassa täsmäviljelyvarusteilla, XXL ComfortView™-ohjaamolla, jossa on kaksi panoraamaovea, 4. sukupolven CommandCenter™-näytöllä ja AutoPowr-vaihteistolla.

Kesän lopussa Hiironen pääsi kolmikosta kertomaan kattavasti HRV Farmin kokemuksia Deeren demokoneesta. Tilalta löytyy Deeren kaluston lisäksi muitakin koneita, mutta demokone monipuolisine varusteluineen sai runsaasti positiivista palautetta Hiiroselta. Erityistä tyytyväisyyttä Hiirosessa herätti istuimen jousitukset ja hyvä näkyvyys ohjaamosta. Tilalla rehunteossa perinteinen päivä saattaa kestää melkein kellon ympäri, jolloin hyvä jousitus saa työpäivät sujumaan rattoisasti, rennosti ja selkäystävällisesti. Kun samalla näkyvyys työn tekemiseen on taattu, eivät pitkät päivät paina.

Hallintalaitteiden sijoittelu Deeren koneessa ei saanut täysiä pisteitä Hiiroselta, mutta hän ei ole vielä törmännyt yhdenkään merkin koneessa täysin mieluiseensa ratkaisuun. Muilla ominaisuuksilla Deere kuitenkin loisti, joten hallintalaitteiden sijoittelu tuntui pieneltä seikalta kokonaisuudessa. Hiiroselle onkin jäänyt erittäin hyvä fiilis John Deeren traktorista.

’’Tietotekninen puoli laitteissa on myös kattava, mikä on tärkeä asia. Kun laitteiden operointiin pääsee sisälle, niin työt sujuvat näppärästi’’

Hiironen kehuu.

Lisäksi portaaton voimansiirto teki tilallisiin vaikutuksen ja saa erityiskiitosta Hiiroselta.

’’Varmaan yksi parhaimpia, mitä olen ikinä ajanut voimansiirroilla varustelluilla koneilla. Se tuntuu todella hyvältä. Tykkäsin kovasti siitä.”

Automaattiohjaus ja sen monipuolisuus kiinnosti tilallisia paljon, mutta sen kokeilu jäi muiden töiden ohessa vähemmälle. Kuitenkin pienikin kokeilumäärä vakuutti jo automaattiohjauksen toimivuudesta ja käyttäjäystävällisyydestä. Hiironen myös katsoo automaattiohjauksen olevan tätä päivää, tulevaisuutta ja todellakin vähintään kokeilemisen arvoista. Lannoitteiden hinnat ovat vuosien mittaan nousseet, ja John Deeren tarjoama tekniikka auttaa säästämään kustannuksissa, kun lannoitetta ei mene hukkaan tilalla missään tilanteessa.

’’Lannoitteiden levityksessä John Deeren automaattiohjaus on todella toimiva. Sillä saadaan loistavia tuloksia ja ihminen ei sitä yhtä tarkasti pysty ajamaan, vaikka olisi kuinka taitava’’

Hiironen toteaa.

Demokäytössä olleen 6250R-traktorin lisäksi HRV Farmin tilallisilla on omistuksessaan John Deeren 8300-ajosilppuri, joka sekin sai ylistystä Hiiroselta. Kuten traktorin, myös ajosilppurin istuimen jousitukset saivat kehuja. Muutenkin tilallisten näkemys on, että Deeren ajosilppuri on kokonaisuudessa paketti, jota ilman näin iso tila kuin HRV Farm ei pärjäisi.

Voimme siis iloita, että sekä meille Wikitraktorilla että tilallisille jäi demokoneen käytöstä myönteiset tunnelmat. Toivottavasti HRV Farmin tila saa vielä lisää Deereja pelloilleen tämän onnistuneen demokoneen käytön myötä!